O odjelu

Misija

Obrazovanje visokokvalificiranih biotehnoloških stručnjaka za dobrobit zdravlja ljudi, znanosti, ekonomije te čitave zajednice u Hrvatskoj, ali i šire te razvoj interdisciplinarnog znanstveno-istraživačkog rada.

Vizija

Odjel nastoji pružiti najbolje obrazovanje i istraživanje tako da regrutira i zadržava najbolje nastavnike, znanstvenike i studente osiguravajući vrhunsku infrastrukturu i uključivanjem u kolaborativne razmjene na svjetskoj razini s najboljim centrima visokog obrazovanja i istraživanja.

Strategije

· Unaprijediti znanost povezivanjem vrhunskih znanstvenika unutar i izvan Sveučilišta u
  Rijeci
· Osigurati infrastrukturu i pristup najmodernijim laboratorijima i tehnologijama
· Unaprijediti učenje združivanjem tehničkih vještina, znanstvenog integriteta i stvarnih
  prilika
· Ubrzati integraciju istraživačkih metoda i najmodernijih tehnika u kurikulum
· Pristupiti vanjskim izvorima financiranja putem novčanih potpora projektima, ugovora i
  donacija
· Prikazati i objaviti rezultate u publikacijama s recenzijom

Primarna vrijednost

Neprekidna težnja ka izvrsnosti u obrazovanju, istraživanju te znanstvenom i osobnom integritetu.

Program

Biotehnologija je multidisciplinarni pothvat koji zahtijeva kompetentnost kako u znanosti tako i u ekonomiji za razvoj novih tehnologija i proizvoda na temelju jedinstvenih primjena različitih polja prirodnih znanosti. Preddiplomski i diplomski studij biotehnologije i doktorski studij medicinske kemije na Sveučilištu u Rijeci pružaju obrazovanje potrebno za razumijevanje i komercijalizaciju relevantnih novih tehnologija i/ili njihovih proizvoda.

Povijest Odjela

U srpnju 2008. godine Senat Sveučilišta u Rijeci prihvatio je Elaborat o osnivanju Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, koji je izradila grupa istaknutih hrvatskih znanstvenika kao i sveučilišnih nastavnika iz Rijeke i Zagreba. Cjelokupan rad na osnivanju ovog Odjela u proteklih nekoliko godina koordinirao je rektor, akademik Daniel Rukavina. Osnivanje Odjela u skladu je s usvojenom strategijom Sveučilišta u Rijeci u kojoj se ističe potreba izgradnje istraživačkog profila Sveučilišta i važnost biotehnologije, nanotehnologije i informacijske tehnologije. Preddiplomski i diplomski programi napravljeni su u suradnji s Institutom "Ruđer Bošković" i Fidelta d.o.o. istraživačkim centrom iz Zagreba, a u izvedbi programa značajna je podrška i sudjelovanje riječke firme Jadran galenski laboratorij, koji će pružati tehnologijsku bazu i ustupiti svoje laboratorije za izvođenje dijela praktične nastave. Nakon što je Senat u srpnju 2008. godine prihvatio Elaborat o osnivanju Odjela, na sjednici održanoj 29. rujna 2008. godine, potvrdio je osnivanje Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, a za v.d. pročelnika jednoglasno je izabran prof. dr. sc. Krešimir Pavelić. Godinu dana nakon toga prof. dr. Krešimir Pavelić izabran je za pročelnika sveučilišnog Odjela za biotehnologiju što je potvrdio Senat Sveučilišta u Rijeci na sjednici održanoj 14. srpnja 2009. godine.

 
.